Esittelyssä johtamisen professori, tutkija Päivi Eriksson

Esittelyssä johtamisen professori, tutkija Päivi Eriksson

ESITTELYSSÄ

Vuonna 2021 perustetun Kansallisen Neurokeskuksen Kuopio Brain & Mind-alueverkoston toiminta edistää aivoterveyttä monialaisella ja potilaslähtöisellä yhteistyöllä. Kuopio Brain & Mind -alueverkoston tavoitteena on lisätä ja helpottaa yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen sekä aivoterveyden parissa työskentelevien yritysten välillä ja edistää itäsuomalaisen huipputason monialaisen neurotieteen menestystä.

Mitä Kuopio Brain & Mind-verkostossa tapahtuu ja keitä verkostossa työskentelee?

Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksella työskentelevä johtamisen professori Päivi Eriksson on kiinnostunut yhteistyöstä, jossa osaamista yhdistetään ennakkoluulottomasti ja sovelletaan käytäntöön. Päivin tutkimus ja opetus keskittyvät organisoinnin, johtamisen ja innovaatioiden sekä raja-aitoja ylittävän yhteistyön teemoihin. Laadullinen ja osallistuva tutkimus on kiinnostanut pitkään ja siitä löytyy aina uutta opittavaa.

Tie kauppatieteiden pariin ei ollut itsestään selvä, koska Päiviä kiehtoi nuorena muun muassa kuvataide. Kasvaminen yrittäjäperheessä loi kuitenkin pohjan kiinnostukselle yritystoimintaa kohtaan. Opiskelutaustaltaan Päivi on monipuolinen, sillä kaksi pääainetta sisältävään kauppatieteiden maisterin tutkintoon kuului myös laajasti yhteiskuntatieteiden opintoja. Väitöstutkimuksensa hän teki Helsingin Kauppakorkeakoulussa (nykyinen Aalto yliopisto) yrityksen sisäisistä toimintalogiikoista, mukaan lukien omistajaperheen ja ammattijohtajien välinen dynamiikka. Tästä tutkimuksesta juontuu jatkuva kiinnostus rajat ylittävään yhteistyöhön ja sen haasteisiin.

Väitöskirjan jälkeen tutkimus vei Päivin perheineen ulkomaille, USA:han ja Englantiin. Suomeen palattuaan Päivi toimi määräaikaisissa professuureissa, kunnes hänet nimitettiin vakituiseksi professoriksi Kuopion yliopistoon. Suurin projekti oman alan käytännön töissä oli osallistua laitosjohtajana Kuopion ja Joensuun yliopistojen ja niiden kauppatieteiden laitosten yhdistämiseen vuosina 2009-2012. Samalla luotiin Itä-Suomen yliopiston kauppatieteisiin täysin uudenlaiset poikkitieteelliset alat, ja näiden joukossa innovaatiojohtamisen pääaine.

Monitieteellinen ja -ammatillinen yhteistyö  

Nykyään tieteiden väliset rajat ylittävän tutkimuksen rooli näkyy Päivin työssä erityisesti Itä-Suomen yliopiston neurotieteiden tutkimusyhteisön kanssa tehtävässä yhteistyössä. Tässä hän keskittyy siihen, miten aivoterveyden tutkimusyhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa organisoidaan, johdetaan ja uudistetaan. Esimerkiksi potilaiden, omaisten ja kansalaisten kanssa tehtävän tutkimusyhteistyön tarkastelu Suomessa ja muissa maissa tarjoaa uusia näkymiä sekä tieteellisiin että käytännön haasteisiin. Tutkimustyönsä ohella Päivi kuuluu myös Kuopio Brain & Mind ohjausryhmään.

Päivi koordinoi yhdessä professori Tarja Malmin kanssa EU-rahoitteista, monitieteistä Neuro-Innovation tohtoriohjelmahanketta. Työparina Malmin kanssa on myös alkanut tänä vuonna uuden EU-rahoitteisen ja edelleen monitieteisen postdoc tutkimusohjelman koordinointi. Molemmissa hankkeissa yhteistyö neurotieteen, innovaatiojohtamisen, datatieteen sekä yhteiskunta- ja oikeustieteiden välillä pyrkii löytämään uusia ratkaisuja aivoterveyden haasteisiin. Molemmissa hankkeissa tehdään yhteistyötä myös Kuopion alueen terveysinnovaatioihin keskittyvän ekosysteemin kanssa sekä yritysten, potilasjärjestöjen ja ulkomaisten yliopistojen kanssa.

Itä-Suomen yliopistossa Päivi osallistuu innovaatiojohtamisen tutkimusryhmän ja neuro-innovaatioihin keskittyvän tutkimustiimin johtamiseen yhdessä kollegoidensa kanssa. Tuore kansainvälisesti vaikuttava projekti on innovaatiojohtamisen tutkimusta käsittelevän kirjan tekeminen, yhteistyössä oman ryhmän kanssa ja yli sadan muun kirjoittajan kanssa.

Päivi toivoo, että nykyajan tehokkuusvaatimusten keskellä muistettaisiin innovaatioihin ja uudistumiseen liittyvän luovuuden vaativan tilaa ja aikaa. Hyvät tulokset eivät välttämättä synny joko-tai vaan sekä-että ajattelulla, esimerkiksi kun yhdistetään tehokkuus ja luovuus.

Lisätietoa

paivi.eriksson@uef.fi | 040 021 9482

Kuopio Brain & Mind on osa Kansallisen Neurokeskuksen tutkijaverkostoa.  Lisätietoa verkostostamme löydät osoitteesta https://neurocenterfinland.fi/ 

Twitter: @kuo_brain_mind 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kuopio-brain-mind