Vuonna 2021 perustetun Kansallisen Neurokeskuksen Kuopio Brain & Mind-alueverkoston toiminta edistää aivoterveyttä monialaisella ja potilaslähtöisellä yhteistyöllä. Kuopio Brain & Mind -alueverkoston tavoitteena on lisätä ja helpottaa yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen sekä aivoterveyden parissa työskentelevien yritysten välillä ja edistää itäsuomalaisen huipputason monialaisen neurotieteen menestystä.
Mitä Kuopio Brain & Mind-verkostossa tapahtuu ja keitä verkostossa työskentelee aivoterveyden parissa?
Aloitetaanpa tutustuminen nuorisopsykiatriasta. Tommi Tolmunen toimii Itä-Suomen yliopiston nuorisopsykiatrian professorina, nuorisopsykiatrisen perusopetuksen ja erikoislääkärikoulutuksen koordinaatiossa, nuorisopsykiatrian kliinisenä tutkijana, ja nuorisopsykiatrian erikoislääkärinä (nuorisopsykiatrianylilääkäri, KYS) sekä laillistettuna psykoterapeuttina.
Tommin uratarina on mielenkiintoinen ja vaiherikas. Tommin haaveissa oli lapsuudessa kouluttautua biologiksi, mutta kuten usein tahtoo käydä, murrosikä muutti urahaaveet. Lukion jälkeen Tommi suoritti mielisairaanhoitajakoulutuksen ja tie johti urapohdintojen jälkeen lääketieteelliseen ja ajatuksissa siinsi fysiatrian erikoistumisala. Lama-aika kuitenkin vaikeutti työpaikan saantia ja laittoi urasuunnitelmat uusiksi, uudemman kerran. Lääkäriopintojen harjoittelupaikka aukesi kuitenkin jo hoitaja-ajoista tuttuihin paikkoihin psykiatrian puolelle ja uusi urahaave oli valmiina. Tommi valmistui ensin psykiatriksi ja sitten kokeilun kautta nuorisopsykiatriaan. Myös tutkimuksen maailmaan Tommi ajautui omien sanojensa mukaan vahingossa kokeilun kautta.
Tommin työarki nuorisopsykiatrian professorina koostuu niin potilaiden vastaanotosta, psykiatriaan erikoistuvien lääkäreiden koulutuksesta ja ohjaamisesta, hallinnollisista töistä apuraha-anomuksineen sekä tutkimuksesta. Tommin hurtin huumorin mukaan; ”Ellei tähän mennessä ole jo ADHD, se kyllä kehittyy vähintään professorin työssä”. Kuopio Brain & Mind-ohjausryhmän jäsenyys tuo oman osansa Tommin arjen sillisalaattiin.
Psykiatrian erikoisalojen haasteet ovat Tommin mukaan tänä päivänä paljolti yhteiskunnallisia, ahdistus lisääntyy mm. somen ja kaiken nielevän ja addiktoivan internetin maailman, ilmastokatastrofin ja sotien vuoksi. Samaan aikaan suomalainen hoitojärjestelmä rapautuu ja ammattitaitoisen ja pysyvän työvoiman saanti on vaikeaa, yhteiskunta epätasa-arvoistuu, perherakenteet hajoavat, eväät pitää asioita kasassa tai hoitaa lopputuloksia vaikeutuu ja yhtälö alkaa olla mahdoton.
Hankkeet ja tutkimukset
Tommin meneillään olevia nuorisopsykiatrisia hankkeita / tutkimuksia ovat mm.
Youth Wellbeing. Nuorten psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tutkimuksessa selvitettiin yli 20 vuoden ajalta alkuhaastattelujen, seurantakyselyn, terveyspalveluiden käyttötietojen, veren metabolomiikan sekä aivokuvantamisen kautta 4000 nuoren alkoholinkäytön vaikutuksia nuorten aivoterveydelle. Tutkimus osoitti kohtuullisenkin alkoholinkäytön vaikuttavan heikentävästi aivojen kehittymiseen sekä aiheuttavan aivojen rakenteissa ja toiminnoissa näkyviä muutoksia jo ennen diagnosoitavaa päihdehäiriötä. Seurantatutkimuksessa tullaan selvittämään mm. alkoholin kulutuksen määrän vaikutusta havaittuihin aivomuutoksiin.
REAL-tutkimuksessa pyritään tunnistamaan nuorten päihteidenkäyttö mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja selvittämään päihteiden käytön vaikutuksia nuorten metaboliseen eli aineen-vaihdunnalliseen profiiliin. Nuorten päihteidenkäyttöön puuttuvalla mini-interventiolla tutkitaan, voidaanko nuorten päihteiden käyttöä vähentää ja tätä kautta parantaa heidän elämänlaatuaan. Tutkimuksen oletuksena on, että sähköinen mini-interventio vähentää ja ehkäisee nuorten päihteidenkäyttöä ja näkyy myös nuorten metabolisen profiilin muutoksina. Tutkimuksen tavoitteena on levittää sähköinen kysely laajempaankin käyttöön ja vaikuttaa tätä kautta nuorten päihteidenkäyttöön vähentävästi.
SMART- tutkimuksessa selvitetään, millaisia systeemisiä muutoksia psyykkisiä sairauksia sairastavien nuorten avohuollon potilaiden elimistössä tapahtuu. Tutkimuksen oletuksena on, että metabolomiikan menetelmillä voidaan erotella erilaisia psykiatrisia diagnostisia profiileja ja mahdollisesti systeemisten profiilien avulla ennustaa sairauksien kulkua ja eri hoitomenetelmien toimivuutta. Tulokset voivat auttaa pitkällä tähtäimellä kehittämään yksilöllistettyjä hoitoja nuorisopsykiatriassa ja psykiatriassa.
School Well-konsortio on usean eri organisaation monitieteellisesti toteutettava 6-vuotinen tutkimus pedagogiikan, liikunta- ja terveystieteen, sosiaaliepidemiologian ja nuorisopsykiatrian alojen kesken. Peruskoulumaailmaan sijoittuvien interventioiden avulla halutaan selvittää, voitaisiinko jo ongelmien syntyvaiheeseen puuttumalla vaikuttaa lasten ja nuorten oppimiseen sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin koulun arjessa, jolloin myöhemmän vaiheen hoidontarve vähenee.
Monitieteellinen yhteistyö
Nuorten hyvinvointiin panostaminen vaatii monitieteellistä ja -ammatillista osaamista ja yhteistyötä. Nuoriso-psykiatria tekeekin tutkimusyhteistyötä mm. KYS psykiatrian, Itä-Suomen yliopiston farmasian-, radiologian ja kliinisen fysiologian laitosten, kansanterveystieteen- ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköiden, Oslon yliopiston, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Kansallisen Neurokeskuksen kanssa.
Nuorten ja nuorisopsykiatrian parissa työskenteleminen pitää Tommin hänen omien sanojensa mukaan freesinä, sillä nuorissa on elinvoimaa, toiveikkuutta ja iloa.
Lisätietoa
Lisätietoa Tommista sekä em. tutkimuksista https://uefconnect.uef.fi/henkilo/tommi.tolmunen/
Kuopio Brain & Mind on osa Kansallisen Neurokeskuksen tutkijaverkostoa. Lisätietoa verkostostamme löydät osoitteesta https://neurocenterfinland.fi/
Twitter: @kuo_brain_mind
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/kuopio-brain-mind