Itä-Suomen yliopiston dosentti Mikko Turunen työskentelee tieteellisenä johtajana vuonna 2021 perustetussa RNatives Oy:ssä. “Yrityksen taustalla on monivuotinen tutkimustyö Itä-Suomen yliopistossa”, kertoo Mikko. Yrityksen perustajiin kuuluvat myös toimitusjohtaja Juhani Lahdenperä ja laboratoriojohtaja Tiia Turunen.
Yrityksen perustamiseen johtanut tutkimus käynnistyi kahdeksan vuotta sitten Suomen Akatemian rahoittamassa projektissa San Diegoon suuntautuneen tutkijavierailun aikana. Tutkimustyö jatkui Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen –instituutin Neuroinflammation -tutkimusryhmässä osana Business Finlandin rahoittamaa TUTLI –projektia. Tutkimus on keskittynyt pieniin ei-koodaaviin RNA-molekyyleihin ja siihen, kuinka ne säätelevät geenien ilmentymistä erityisesti hypoksiassa. “MikroRNA:t vaimentavat geenien ilmentymistä sitoutumalla sytoplasmassa lähetti-RNA-molekyyleihin. Lisäksi niillä on tuntemattomampi rooli tumassa, jossa ne osallistuvat esimerkiksi lähetti-RNA:n vaihtoehtoiseen silmukointiin ja geenien transkriptionaaliseen säätelyyn. miRNA:t voivat kohdentua geenien säätelyalueelle ja lisätä geenin ilmentymistä”, kertoo Mikko ominaisuudesta jota hyödynnetään uudenlaisessa RNA-terapiassa, mikä on keskeistä RNatives Oy:n kaupallistamaa osaamista.
Itä-Suomen yliopiston 1.4.2022 julkaisemassa tiedotteessa “MikroRNA- löydöstä kaupallistetaan uutta sydänlääkettä” kerrotaan, että verisuonten kasvua edistävä mikroRNA-lääke voi tulevaisuudessa olla uusi vaihtoehto iskeemisten sydän- ja verisuonitautien hoitoon.
Lukuisista tahoista Mikko mainitsee kansainväliset yhteistyökumppanit sekä Itä-Suomen yliopiston kehittämispalvelujen henkilöstön keskeisinä kaupallisen mahdollistajina. “Verkostojen merkitystä ei voi korostaa liikaa”, hän toteaa. “Suurin viisaus minkä tästä matkasta on tarttunut mukaan on Toimi vain parhaiden kanssa!”, kertoo Kuopion Savilahteen RNatives Oy:n toimitilat perustanut Mikko pilke silmäkulmassaan.
Lisätietoa: https://www.uef.fi/fi/artikkeli/tutkijoiden-mikrorna-loydosta-kaupallistetaan-uutta-sydanlaaketta
Neuroinflammation -tutkimusryhmä: https://uefconnect.uef.fi/tutkimusryhma/neuroinflammation-research-group/
(Kuva: Markus Aspegren)