Esittelyssä yliopistonlehtori, dosentti Juha Savinainen

Esittelyssä yliopistonlehtori, dosentti Juha Savinainen

FT, dosentti, Juha Savinainen työskentelee Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksen biolääketieteen yksikössä yliopistonlehtorina ja johtaa Endokannabinoidisysteemi lääkeainekohteena -tutkimusta. “Tämänhetkisissä tutkimuksissamme keskitymme erityisesti migreenin ja kiputilojen syntymekanismeihin sekä endokannabinoidisysteemin rooliin niiden taustalla”, kertoo Juha.   

Endokannabinoidisysteemi lääkeainekohteena -tutkimusryhmä on keskittynyt tutkimaan bioaktiivisten lipidien metaboliaa ja niiden roolia terveessä ja sairaassa kudoksessa.  “Tällä hetkellä tutkimuksemme pääpainopiste on karakterisoida endokannabinoideja hajottavien entsyymien merkitystä migreenin synnyssä. Endokannabinoidien määrää lisäämällä ja samanaikaisesti niiden hajoamistuotteiden syntyä vähentämällä käyttäen entsyymi-inhibiittoreita voimme vahvistaa endokannabinoidien terapeuttista vaikutusta ja estää tulehdusvasteita lisäävien arakidonihappojohdosten, prostaglandiinien, syntyä”, kuvailee Juha. Turvalliset ja tarkemmat lääkeaineet sekä uudet mahdollisuudet migreenin ja kivun hoidossa ovat pitkäjänteisen tutkimustyön tulevaisuuden tavoitteita. “Pyrimme kehittämään uusia selektiivisiä inhibiittoreita, jotka kohdentuvat näihin tärkeisiin entsyymeihin ja siten luomaan uusia vaihtoehtoisia hoitomuotoja migreenipäänsärylle, yhdelle maailman yleisimmistä kiputiloista.”   

Pitkäaikaisen tutkimuksen taustalla on sujuva ja monitieteellinen mm. lääkeainekemiaa, mallintamista ja monipuolista menetelmäosaamista sisältävä yhteistyö Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. “Keskeisemmät yhteistyökumppanit vuosien varrella ovat olleet lääkeaineen suunnittelun professori Antti Poso, tutkimusjohtaja Marko Lehtonen ja yliopistonlehtori Tapio Nevalainen farmasian laitokselta, sekä nykyisen migreenitutkimuksen osalta tutkimusjohtaja Rashid Giniatullin A.I. Virtanen instituutista. Lisäksi olemme tehneet migreenitutkimuksessa yhteistyötä mm. Italialaisen Pavian yliopiston kanssa”, Juha kertoo. 

Endokannabinoidisysteemi lääkeainekohteena -tutkimusryhmä: https://uefconnect.uef.fi/tutkimusryhma/endokannabinoidisysteemi-laakeainekohteena-savinainen/ 

 _
Kuopio Brain & Mind on osa Kansallisen Neurokeskuksen tutkijaverkostoa.  Lisätietoa verkostostamme löydät osoitteesta: www.neurocenterfinland.fi