Esittelyssä neurologian erikoislääkäri Päivi Hartikainen  

Esittelyssä neurologian erikoislääkäri Päivi Hartikainen  

Neurologian erikoislääkäri, LT, dosentti Päivi Hartikainen työskentelee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vs. palvelulinjajohtajana sekä kliinisessä potilastyössä KYS Neurologian osastonylilääkärinä. Hänen tutkimuksellinen mielenkiintonsa kohdistuu neuroimmunologiaan, aivorappeuma-, liikehäiriö- ja lihassairauksiin sekä MS-tautiin. Harvinaissairaudet ovat erityinen mielenkiinnon kohde. “Olen tutkimuksesta inspiroituva ruohonjuuritason kliinikko”, kuvailee Päivi tutkimusrooliaan. “Tutkimustyössä minua motivoi mahdollisuus entistä tarkempaan diagnosointiin ja uuden tutkimustiedon saattaminen potilaiden hyväksi.”

Koko työuransa ajan Päivi on pitänyt tärkeänä tutkimustyön yhdistämistä kliiniseen potilastyöhön. “Tutkimus mahdollistaa verkostoitumisen, omien kliinisten taitojen kehittämisen ja monipuolisen ylläpidon”, hän korostaa ja kertoo tekevänsä yhteistyötä useamman väitöskirjatutkijan ja nuoremman kollegan kanssa.

Päivi on mukana useassa MS-tautiin liittyvässä tutkimusprojektissa sekä kansallisessa MS-taudin hoitorekisterin asiantuntijaryhmässä. Keväällä 2022 otettiin käyttöön myös liikehäiriösairauksien hoitorekisteri, jonka kehitystyössä Päivi on toiminut aktiivisessa roolissa. Lihastautien tutkimuksessa hän tekee tiivistä yhteistyötä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa. Päivi toimii myös Aivosäätion valtuuskunnassa.

“Yliopistollisen sairaalan ja yliopiston välinen tiivis  yhteistyö mahdollistaa tutkimusprojektien huolellisen suunnittelun, laadukkaan toteutuksen ja monitieteellisen osaamisen kanavoimisen kliiniseen työhön”, hän summaa. Tutkimuksen tietosuojan vahvistuminen on ollut odotettua työläämpää ja muutokset ovat olleet nopeita.

 

KYS Harvinaissairauksien yksikkö (HARSY): https://www.terveyskyla.fi/genetiikkajaharvinaiset/palvelut/genetiikan-ja-harvinaissairauksien-palvelut-kys-alueella/harvinaissairauksien-hoito-kys-alueella

Suomalainen MS-taudin hoitorekisteri: https://www.neurorekisteri.fi/ , lisätietoa myös:  https://www.sely.fi/wp-content/uploads/2022/03/EL122_17.pdf  (Erikoislääkäri 1/2022)

Aivosäätiö: https://www.aivosaatio.fi/

 _
Kuopio Brain & Mind on osa Kansallisen Neurokeskuksen tutkijaverkostoa.  Lisätietoa verkostostamme löydät osoitteesta: www.neurocenterfinland.fi